Catafalque – den late studenten

I samband med att Borås Internationella Skulpturbiennal 2008 skulle avslutas och Sean Henrys omtyckta skulptur Catafalque var på väg att forslas tillbaka till England, hörde Kulturnämnden av sig och frågade om vi var intresserade av att rädda kvar skulpturen.

Vi var genast positiva till idén och kände en ära i att få bidra till att stärka kulturen och den offentliga miljön i Borås. Dessutom tycker vi förstås väldigt mycket om skulpturen, det ligger mycket hjärta i den.

Catafalque är gjord av engelsmannen Sean Henry och placeringen framför Högskolan i Borås är vald av konstnären själv. För oss känns det som den perfekta platsen för skulpturen. Högskolan och dess studenter betyder mycket för Borås framtid, utveckling och vitalisering. Förhoppningsvis kommer Sean Henrys skulptur bidra till att studenternas vardag blir roligare och inspirerar dem. Att ta sig tid och koppla av en stund och reflektera är inte oviktigt!

Enligt konstnären handlar Catafalque om vår plats i världsalltet. Vad vi gör och varför vi finns till. Vad gestalten tänker på får vi aldrig veta. Svaret ligger hos betraktaren...

Catafalque är en privat donation gjord av Joakim Hedin och Paul Frankenius.

Närbild av skulpturen Catafalques huvud. Närbild av skulpturen Catafalques huvud och axlar. Skulpturen är en vit man med brunt hår.

Läs mer om våra andra filantropiska engagemang