Skulpturer flyttar in i kongresshuset

Hösten 2018 gick flyttlasset. Ett jättepopcorn och en gyllene pojke på en gunghäst blev sambos. Tillsammans förgyller de Borås Kongresshus.

Vi har verkligen sett fram emot det nya kongresshuset med dess utmärkta läge vid högskolan och Textile Fashion Center. Kongresshuset befäster platsen som det kunskapsnav i staden det redan är. Vi brinner för Borås och tror att kongresshuset kommer att bli en viktig del av vår stad. För oss känns det fint att ha möjlighet att vara med och hjälpa till att ta staden till nya sammanhang. Kongresshuset kommer få många besökare och det känns viktigt att utsmyckningarna håller en viss nivå.

Borås har sedan skulpturebiennalen startade 2008, fått en plats på Sveriges skulpturkarta. De två nya skulpturerna stärker ytterligare Borås rykte som konststad, vilket är positivt för hela vår bygd. Ett rikt kulturliv är en bidragande orsak till en stads framgångssaga. Genom att kunna erbjuda marmorskulpturen Alhambra och skulpturen Powerless Structures utökas kraften ytterligare.

Alhambra, ett popcorn i jätteformat, är gjord av den amerikanska konstnärinnan Pae White från Pasadena. Hon arbetar ofta med vardagliga ting som hon förstorar till konstverk, som till exempel i kongresshusets fall, ett popcorn. Det gigantiska majskornet är placerat ut mot högskolan och skulpturen House of Knowledge.

I andra änden av kongresshuset rider Elmgreen & Dragsets gyllene pojke på sin guldpläterade gunghäst. En variant av skulpturen finns redan i Köpenhamn utanför museet Arken. Den norsk-danska konstnärsduon är, liksom Pae White, heta namn på vår samtida konstnärshimmel. Valet av skulpturer har skett i samråd med Borås konstmuseum.

Skulpturerna är en donation av Joakim Hedin och Paul Frankenius.

Powerless Figure 101 av Elmgreen & Dragset, en guldpläterad bronsstaty ståendes i Borås kongresshuset.

Läs mer om våra andra filantropiska engagemang